Στην Ελλάδα, όπως και σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το σύνολο των ερπετών και τα αμφιβίων βρίσκεται υπό καθεστώς προστασίας. Ο ρόλος τους στην ισορροπία του οικοσυστήματος είναι βαρυσήμαντος, έτσι μία νομοθεσία για την προστασία και διατήρησή τους κατέστη αναγκαία. Σήμερα στην χώρα μας οι νόμοι που προστατεύουν την ελληνική ερπετοπανίδα είναι οι εξής:
- Σύμβαση της Βέρνης (Παραρτήματα II & III), "Για τη διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης".
Στις λίστες των Παραρτημάτων II και III (Appendices II & III) περιλαμβάνονται όλα τα ερπετά και αμφίβια που απαντούν στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ε.Ε. Η Σύμβαση προστατεύει αυτά, καθώς και τους οικότοπούς τους.
- Κοινοτική Οδηγία 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 21ης Μαΐου 1992, "Για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας".
Στα Παραρτήματα II και IV της Οδηγίας περιλαμβάνεται μεγάλο μέρος ειδών της ερπετοπανίδας της Ελλάδας. Η Οδηγία επιβάλλει αυστηρή προστασία των ειδών του παραρτήματος II και καθορισμό ειδικών ζωνών για την διατήρηση και την προστασία των ειδών του παραρτήματος IV.
- Προεδρικό Διάταγμα υπ'αριθμόν 67, ΦΕΚ 23/Α/30-1-81, "Περί προστασίας της αυτοφυούς χλωρίδας και άγριας πανίδας και καθορισμού διαδικασίας συντονισμού και ελέγχου της έρευνας επ'αυτών".
Στον Πίνακα Β του Διατάγματος περιλαμβάνονται τα περισσότερα είδη ερπετών και αμφιβίων της χώρας μας, τα οποία σύμφωνα με το Διάταγμα αυτό, κηρύσσονται προστατευτέα.
- Σύμβαση CITES, "Για το Διεθνές Εμπόριο των Απειλούμενων με Εξαφάνιση ειδών της άγριας πανίδας και χλωρίδας".
Η Σύμβαση CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) ρυθμίζει το διεθνές εμπόριο ειδών της αυτοφυούς χλωρίδας και άγριας πανίδας που απειλούνται με εξαφάνιση. Τα κράτη-μέρη της Σύμβασης, έχουν συμφωνήσει στην τήρηση και εφαρμογή ενιαίων αρχών, κανόνων και συγκεκριμένων διαδικασιών διακίνησης και εμπορίας των ειδών της άγριας πανίδας και χλωρίδας, προκειμένου να προστατευθούν σε παγκόσμιο επίπεδο είδη που απειλούνται με εξαφάνιση. Στις λίστες της σύβασης συμπεριλαμβάνονται και μερικά είδη της ελληνικής ερπετοπανίδας.
|
|