Cheloniidae


Πίσω στη Λίστα Οικογενειών

Caretta caretta
(Linnaeus, 1758)

Κοινή Ονομασία: Χελώνα Καρέττα

Χελώνα Καρέττα Καρεττα
Ενήλικο θηλυκό άτομο,  (Φωτογραφία: ALan F. Rees / ARCHELON, arees@seaturtle.org)

 

Καρετα caretta
Ενήλικο αρσενικό άτομο, (Φωτογραφία: Michael White, Centro Recupero Tartarughe Marine, michael.white@univ.bangor.ac.uk)

 

Ilias Strachinis © caretta
Ενήλικο θηλυκό άτομο, (Φωτογραφία: Ηλίας Στραχίνης)

 


Ανήλικο άτομο, (Φωτογραφία: Jeroen Speybroeck, Herpetofauna of Europe

 

 
Ανήλικο άτομο, (Φωτογραφία: Jeroen Speybroeck, Herpetofauna of Europe

 


Ανήλικα άτομα, (Φωτογραφία: Nuria Varo, nuriavaro@hotmail.com, Instituto Canario Ciencias Marinas,"Aegina Project")

 


Ενήλικο αρσενικό άτομο, (Φωτογραφία: Κώστας Παπαφιτσώρος, Flickr online album)

 


Νεογέννητα, (Φωτογραφία: Κώστας Παπαφιτσώρος, Flickr online album)

 


Νεογέννητο, (Φωτογραφία: Κώστας Παπαφιτσώρος, Flickr online album)

 


Εξάπλωση στην Ελλάδα:
Συναντάται σε όλες τις ελληνικές θάλασσες. Οι βασικότερες ακτές ωοτοκίας βρίσκονται στην Κεφαλονιά, στην Ζάκυνθο, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη και στην Ρόδο.


Γενικές Πληροφορίες:
Πιθανόν πρόκειται για μονοτυπικό είδος παρ'ότι παλιότερα επικρατούσε η άποψη ύπαρξης δύο υποειδών [φερώνυμο υποείδος (Ατλαντικός Ωκ.) και Caretta caretta gigas Deraniyagala, 1933 (Ινδικός και Ειρηνικός Ωκ.)].

Μήκος χελύου (καβουκιού) μέχρι και 120cm, συνήθως όμως δεν ξεπερνά τα 100cm. Το βάρος της φτάνει συνήθως τα 100-150 κιλά, μπορεί όμως να τα ξεπεράσει σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Πέντε πλευρικές πλάκες σε κάθε πλευρά του χελύου. Ζει μονίμως μέσα στην θάλασσα και τα θηλυκά βγαίνουν στην στεριά μόνο για να γεννήσουν. Τρέφεται κυρίως με μέδουσες, μαλάκια και μαλακόστρακα, σπανιότερα με φύκη. Η περίοδος ωοτοκίας ξεκινά τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο. Τα θηλυκά σκάβουν βαθιά στην άμμο ακτών και γεννούν 20-200 αυγά. Τα αυγά θάβονται αμέσως και εκκολάπτονται μετά από περίπου 2 μήνες. Τα θηλυκά συνήθως αναπαράγονται κάθε 2-4 χρόνια. Η υποβάθμιση των ακτών ωοτοκίας, η θανάτωσή τους (σκόπιμη ή μη) κατά την αλιεία και η ρύπανση των θαλασσών, απειλούν σοβαρά τις χελώνες αυτές. Μεγάλος αριθμός χελωνών χάνει την ζωή του από κατάποση πλαστικών σακουλών που πετιούνται στην θάλασσα.


Σχετικά άρθρα:
Οι Απειλές των Θαλάσσιων Χελωνών
Σπάνιες χελώνες σε ρίσκο από τουρίστες


Σχετικά βίντεο:
Caretta caretta


Προστατεύεται από

K.O. Π.Δ. Σ.Β. CITES
ApII ApIV ApII ApIII
                 

Προηγούμενη Σελίδα
Επάνω
Πίσω στη Λίστα Οικογενειών
 

Διαφημίσεις

Συνδεδεμένοι Χρήστες

Έχουμε 14 επισκέπτη/ες

Επισκεψιμότητα

943782 επισκέπτες συνολικά